Γεωπάρκο Σητείας

Η περιοχή της Σητείας ευτύχησε να μη δεχθεί τη λαίλαπα του μαζικού τουρισμού και να διατηρήσει μέχρι τώρα αναλλοίωτα τα βασικά στοιχεία του πολιτισμικού και φυσικού της περιβάλλοντος. Το ανατολικότερο άκρο της Κρήτης διατήρησε επιπλέον ανέπαφα όλα αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ορεινού και παράκτιου περιβάλλοντος στα οποία βασίστηκε η τουριστική ανάπτυξη της Κρήτης, διατηρώντας παράλληλα τις πανάρχαιες παραδόσεις και τον πολιτισμό της.

 

Όλα αυτά τα στοιχεία συνδυάζονται αρμονικά μέσα από ένα ολιστικό σχέδιο διατήρησης του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος και βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης που ακούει στο όνομα Φυσικό Πάρκο Σητείας. Τα όρια του Πάρκου ξεκινούν από την περιοχή των Μουλιανών και φτάνουν μέχρι το Κάβο Σίδερο και από τα Κρυά μέχρι και τον Ξερόκαμπο. Τα πανέμορφα παράκτια τοπία εναλλάσσονται με τα γραφικά και άγρια στοιχεία του αναγλύφου της ορεινής ζώνης και με τα διαχρονικά έργα του ανθρώπου της Σητείας.

 

Το Φυσικό Πάρκο Σητείας ευελπιστεί να λειτουργήσει ως ένα Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Γεωπάρκο και για το λόγο αυτό έχει δημιουργήσει με τη στήριξη ευρωπαϊκών προγραμμάτων μια σειρά υποδομών ενημέρωσης, πληροφόρησης και φιλοξενίας των επισκεπτών του. Ανάμεσα στις άλλες υποστηρικτικές του τουρισμού υποδομές που διαθέτει η περιοχή, ο επισκέπτης μπορεί σήμερα να περιηγηθεί σε ένα δίκτυο 17 πεζοπορικών και άλλων γεω-διαδρομών, να φιλοξενηθεί και να απολαύσει τον πλούτο των σπηλαίων στο Σπηλαιολογικό Κέντρο του Καρυδίου και να επισκεφτεί το τοπικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στην Επάνω Ζάκρο. Πληροφοριακές και κατευθυντήριες πινακίδες ενημερώνουν τον επισκέπτη για τα αξιοθέατα και τις διαδρομές του Πάρκου, ενώ μια μεγάλη ποικιλία ενημερωτικών εκδόσεων είναι διαθέσιμη από τα κέντρα πληροφόρησης της περιοχής.

 

Το γραφείο διαχείρισης και πληροφόρησης του Φυσικού Πάρκου Σητείας βρίσκεται στην παραλιακή ζώνη (μαρίνα) της πόλης της Σητείας.

 

Βασική πύλη ενημέρωσης και εισόδου του Φυσικού Πάρκου αποτελεί η διαδικτυακή σελίδα www.sitiageopark.gr που φιλοξενεί πλήθος πληροφοριών, όλες τις εκδόσεις και τα νέα του Πάρκου, καθώς και διαδραστικούς χάρτες με τους γεώτοπους και τις γεωδιαδρομές που έχουν αναπτυχθεί.

Μετάβαση στο περιεχόμενο